Voor het laatste nieuws van onze praktijk verwijzen wij u naar onze facebook pagina

             Goed Begin


2015 lustrumjaar voor verloskundepraktijk Goed Begin

Op 1 januari 2015 is het alweer 5 jaar geleden dat verloskundepraktijk Goed Begin, een initiatief van Cora Staal en Angelina van Heumen,  van start is gegaan.
Het is dan ook alweer 12 Ĺ jaar geleden dat Cora Staal is afgestudeerd als verloskundige en al bijna net zo lang werken Cora en Angelina samen. Sindsdien hebben zij al honderden baby's op deze wereld mogen begroeten.
Het is ook het jaar dat een collega toetreedt tot de praktijk, Dominique Nijssen, ook geen onbekend gezicht in zwanger Oosterbeek en omstreken. Dominique heeft in het verleden al eerder samengewerkt met beiden en is blij dat zij de praktijk mag komen versterken. "Het voelt als thuiskomen, een warm bad. Qua zorg kan ik mij volledig vinden in deze praktijk", aldus Dominique.
Ondanks dat veel verloskunde praktijken in Nederland een achteruitgang zien in het aantal aanmeldingen is Goed Begin nog altijd groeiende. Angelina: "We merken dat we voldoen aan behoeftes die leven bij onze cliŽnten; kleinschaligheid, vertrouwde gezichten en persoonlijke aandacht".
Hopelijk is de komst van een verloskundig collega voor nog meer zwangeren een reden om zich aan te melden bij Goed Begin
Reden te over voor een feestje. Om alvast een beetje in de stemming te komen krijgen de eerste 50 aanmeldingen in 2015 het boek "De geboortegids" als welkomstgeschenk.
 

Portret Cora Staal

Hoe vaak overkomt dat je nou, gevraagd worden voor een loopbaan portret? Weinigen zullen dat kunnen zeggen, maar Cora was interessant genoeg om een portret aan te wijden.
Met dank aan Anke van Oostveen (www.burowerkendemens.nl) het volgende portret:

Ik wilde eigenlijk boerin worden. De link zie ik wel. Het is de basis van het leven waartoe ik me aangetrokken voel. Als vrouwen baren, zijn ze zoals ze zijn. Zonder opsmuk gewoon de natuur zijn werk laten doen. Het gaat vanzelf. Net als het opgroeien van een kind. Je houdt het niet tegen, je kunt het alleen begeleiden.
Ik ben na de Havo nog VWO gaan doen. Ik vond mezelf nog te jong om te gaan studeren. 16 jaar was ik dan geweest en 20 jaar als ik barende vrouwen zou moeten ondersteunen. En bovendien was mijn middelbare schooltijd de meest onbezorgde tijd van mijn leven. Het krijgen van een kind is misschien ook heel mooi, maar voor mij was het die tijd op school. Ik ging huppelend door het leven. Maakte me nergens druk om.
Verloskunde. Het is niet een roeping, ik ben geen dominee. Het kwam op mijn pad. Zoals ik ook mijn loondienstcontract opzegde terwijl ik altijd riep dat ik nooit voor mezelf zou willen beginnen. Die eigen praktijk kwam op mijn pad en ik accepteerde dat. Er tegen verzetten heeft geen zin. Dat kost energie die je beter kunt inzetten om er weer 100% tegenaan te gaan. Want natuurlijk doe ik mijn best. We hebben de nieuwe praktijk gepromoot. Toeval of niet. Er was net een dorpsfeest. Ja, toen organiseerden wij leuke dingen en lieten de mensen praten. Want dat doen mensen in een dorp. Of het iets oplevert dat zie ik later wel.
Mijn kracht is mijn zwakte. Ik beweeg mee. Probeer me in te leven hoe het is voor vrouwen om tot in de kern kwetsbaar te zijn. Ik ben een steentje in het fundament  van het nieuwe leven, van de moeder die haar kind liefkoost, van het gezin. Het baringsverhaal kun je nog tot in detail terughalen als je 90 jaar bent en in een bejaardentehuis woont. Je weet nog wat de verloskundige zei, niet zei of juist had moeten zeggen. Ik wil bijdragen aan een mooi baringsverhaal. Aan een goede herinnering. Aan een stevig fundament. De start bepaalt mede het levenspatroon van het kind.
Het is verslavend. De adrenaline die door mijn lijf giert op het moment van de bevalling. Ik ben gespannen bezig en dan is er de opluchting achteraf als ik aan de zijlijn kan genieten in een vreemd huis bij een intiem moment. Gratis en ik krijg nog geld toe ook. Ik ben niet verliefd op baby's, het gaat mij om het proces er omheen. Het zou wat dat betreft net zo goed om een olifant kunnen gaan. Het is het wonder dat zich in die moederbuik afspeelt. Ik hoor het hartje van het kindje, ik voel het bewegen, ik zie de buik en toch vind ik het iedere keer weer een raadsel.
Of ik de 65 jaar haal als verloskundige? Daar sta ik weleens bij stil. Als ik met levensvragen wordt geconfronteerd die botsten met mijn geloof. Of als ik merk dat de mentaliteit verandert. Ik sta klaar voor mijn cliŽnten, maar mensen hebben ook nog hun eigen verantwoordelijkheid en daar zie je een verschuiving. Ja en dan die nachtdiensten. Elf jaar geleden toen ik begon, was ik na ťťn nacht slapen weer hersteld. Ik denk dat ik straks op mijn 65ste vijf nachten nodig heb.
Trots? Ja, op de vrouwen die baren. Het is een flinke klus en ik sta er alleen maar naast. Het gaat niet om mij, ik ben maar een mens. Daarin stel ik mij nederig op.
De afgelopen drieŽnhalf jaar hebben wij geen sterfte meegemaakt in onze praktijk. Soms houd ik mijn hart vast want statistisch gezien kan dat helemaal niet. En toch zou ik die momenten van intens verdriet niet willen missen. Ja, ik zit er vaak naast met een samengekrompen hart. Maar de stilte en de intensiteit van het intieme moment zijn voor mij ook de verbinding met het leven.


Afscheid collega

Helaas hebben wij per 1 januari 2014 weer afscheid moeten nemen van onze nieuwe collega Anne-Gies Maessen. Hoewel ze enthousiast was begonnen aan haar herintreders traject bleek de combinatie van het onregelmatige werk als verloskundige niet goed te combineren met haar privť leven.
Wij bedanken haar in elk geval voor haar inzet afgelopen half jaar en wensen haar alle goeds voor de toekomst.

Facebook 7-11-2012

Vanaf vandaag ook op Facebook en gelijk met een leuke actie! Samen met bakkerij Cock Aalders  te Doorwerth steunen wij Cordaid Memisa in hun strijd tegen moedersterfte. De bakker bakt het Mama brood en onze zwangeren krijgen bij hun controle een waardebon voor een gratis brood. Vergeet vooral niet om naast je gratis brood ook wat ander lekkers mee te nemen van de bakker!!
                                                                                                                                                                                                    ddddddd
Bakkerij Cock Aalders

Nieuws van Yunio

Zorg voor Yunio
Samen op weg naar een gezonde toekomst
24-11-2011

Wat doe ik als tijdens de bevalling het schoudertje van de baby blijft vastzitten? Wat doe ik wanneer een kraamvrouw meer dan normaal bloedverlies heeft? Kortom, hoe werk ik in acute situaties goed met de verloskundige samen? Afgelopen tijd heeft verloskundige Cora Staal van verloskundigenpraktijk Goed Begin uit Renkum/Oosterbeek de kraamverzorgenden van Yunio kraamzorg Midden Gelderland hierin getraind.

ďWij zijn een moderne organisatie die de laatste vakinhoudelijke ontwikkelingen vertaalt naar goede kraamzorg. Onze kraamverzorgenden zijn altijd op de hoogte van de laatste inzichten, die we bij de klant thuis toepassen.Ē Aldus DaniŽlle van der Meer, manager Yunio kraamzorg Midden Gelderland. ďEn daarom worden onze kraamverzorgenden geregeld geschoold. Wat is er nu beter dan ťn om vakinhoudelijk up-to-date te zijn ťn om geschoold te worden door een verloskundige? Op deze manier kan de samenwerking tussen de verloskundige en de kraamverzorgende nog beter worden afgestemd.Ē

Wel een hele eer
De afgelopen maanden heeft verloskundige Cora Staal de kraamverzorgenden van Yunio kraamzorg Midden Gelderland getraind. Cora heeft veel contact met Yunio. Cora vertelt: ďDaniŽlle komt geregeld bij ons- maar ook bij
andere verloskundigenpraktijken in de regio - om werk-
afspraken te maken. Deze worden doorgegeven aan
de kraamverzorgenden. Hierdoor is een optimale samen-
werking mogelijk, in het voordeel van onze gezinnen.
Ik vond het prettig dat DaniŽlle me benaderde om een
scholing te verzorgen, om elkaar op deze manier nog
meer te inspireren.Ē

Elke geboorte is uniek
ďWij werken zo veel mogelijk in de regio waar wij wonen. Op deze manier zien wij veel dezelfde verloskundigen en zijn wij ook op de hoogte van elkaars werkwijze. Elke geboorte is voor ons uniek, elk gezin heeft eigen vragen en wensen. Wij respecteren dat en geven daarom altijd in overleg met de ouders invulling aan de kraamzorg. Samen kunnen we moeder en kind de allerbeste zorg garanderen. Zo dragen we bij aan een goede start van een nieuw leven; op weg naar een gezonde toekomst.Ē Aldus kraamverzorgende HenriŽtte van Ree.

Voor kraamzorg van Yunio kan men contact opnemen met 0900 Ė 98 64 of kijk op www.yunio.nl.
Naar nieuws Yunio site

Nieuw!! ook spreekuur in Oosterbeek!
Om onze clienten rondom Oosterbeek tegemoet te komen draaien we vanaf maandag 21 maart tevens spreekuur in Oosterbeek. We hebben een locatie gevonden in het gezondheidscentrum "De Dennenkamp". We komen bij het consultatiebureau op de eerste verdieping.
Voor de zwangeren die al bij ons onder controle zijn betekent dit dat zij de keuze hebben naar welke locatie zij willen komen en mogelijk verlaagt  dit de drempel voor diegenen die twijfelen over een overstap naar ons.
Ook in Oosterbeek staan wij open voor elke zwangere, of je nu aan het begin van je zwangerschap staat, al elders onder controle bent of je nazorg in het kraambed door ons wilt laten verzorgen.

Nu ook op Hyves!!
Omdat wij onze spreekuren vrij ruim plannen zullen de cliŽnten elkaar weinig tegenkomen in onze wachtkamer. Daarom hebben we een hyves pagina aangemaakt. Kom in contact met andere zwangeren, jonge vaders en moeders en kraamverzorgsters die je mogelijk in je eigen kraambed tegen zult komen. We zien je op www.verloskunderenkum.hyves.nl

25e Goed Begin-baby geboren

Oosterbeek: Eťn jaar na de start van de verloskundigenpraktijk Goed Begin is de 25ste  baby geboren bij familie van Roest in Oosterbeek. Een geboorte met een leuke achtergrond, moeder en verloskundige zijn op de HAVO vriendinnen geweest.

                                                   Op woensdag 05-01 hielp verloskundige Cora Staal
                                                   de 25ste baby van de praktijk op de wereld te komen.
                                                   Na een zeer vlotte bevalling werd een jongetje
                                                   Roan van Roest geboren. " In het afgelopen jaar ben ik
                                                   bij veel meer geboortes aanwezig geweest, maar helaas
                                                   kon ik, om verschillende medische redenen, niet altijd zelf
                                                   het kindje aanpakken," legt Cora uit.
                                                   Moeder vertelt dat ze het heel fijn vindt dat alles "ontspannen"
                                                   is verlopen. Natuurlijk is het ook prettig dat
                                                   alles thuis, in eigen omgeving, heeft kunnen gebeuren.
Ook de kleine man lijkt alles goed te hebben doorstaan en ligt tevreden en ontspannen in
de wieg te slapen.
Vader, moeder en grote zus Linde genieten volop van de kraamtijd. Grote zus, van ruim twee, vertelde de volgende morgen dat Cora eindelijk de buik had opengemaakt en de baby er uit had gehaald.
Eline (moeder) en Cora vertellen met een glimlach dat deze bevalling voor hen een extra bijzonder tintje heeft. " Op de HAVO zijn wij vriendinnen van elkaar geweest. In de loop van de tijd verlies je elkaar dan toch uit het oog," vertellen ze. " Bij de zwangerschap van de eerste kwamen we elkaar weer tegen. Een gezellige tijd, maar helaas werd die niet bekroond met de aanwezigheid van Cora bij de geboorte. Cora had op dat moment net haar eerste vakantiedag. Dit keer kregen we een herkansing. Echt heel fijn!"
De ouders kijken niet alleen tevreden terug op de geboorte van hun zoon. Ook de begeleiding die de verloskundige, Cora Staal, gegeven heeft, is hun erg goed bevallen. " Vooral de ontspannen houding en de persoonlijke aandacht, gaf veel rust en vertrouwen," vertelt moeder.
" Het werd de laatste dagen wel steeds spannender," vertelt Cora Staal. " De kans dat de baby twee weken na de uitgerekende datum zou komen, werd steeds groter. Gelukkig is dat uiteindelijk niet gebeurd."

Pink Ribbon (nov.2010)
Als verloskundigenpraktijk zijn we niet alleen betrokken bij u en uw zwangerschap, maar willen we ook onze maatschappelijke betrokkenheid tonen. Vandaar dat we bij deze uw aandacht vragen voor Pink Ribbon. Door plaatsing van een advertentie in de donateurskrant van Pink Ribbon hebben wij onze steun naar buiten gebracht.
Ook u kunt Pink Ribbon steunen! Het magazine is nog tot eind november te koop maar ook daarna zijn er nog talloze mogelijkheden waarop u uw steun kunt tonen. Zie hiervoor ook www.pinkribbon.nl.


Babymutsjes-actie om babysterfte in Sierra Leone terug te dringen.
                            Vanuit de KNOV(beroepsvereniging van verloskundigen)
                            is er een (twinning-)project gestart om het
                            millenniumdoel 5: het terugbrengen van moedersterfte
                            wereldwijd met 75% in 2015 t.o.v. 1990, te behalen.
                            Verloskundigenpraktijk Goed Begin te Renkum draagt
                            ook haar steentje bij in het behalen van dit doel.
Het twinning-project Sierra Leone is in augustus 2009 van start gegaan en duurt tot 2012.
Het project is een samenwerking van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en zusterorganisatie SLMA (Sierra Leone Midwives Association).

Hoofddoel van het project is de baby- en moedersterfte in Sierra Leone terug te dringen. Eťn op de acht vrouwen sterft daar als gevolg van haar zwangerschap. Het land is hiermee - samen met Afghanistan- koploper op het gebied van moeder- en babysterfte. Ter vergelijking: in Nederland sterven jaarlijks 12 op de 100.000 vrouwen als gevolg van de zwangerschap.
Daarnaast zijn voor dit project 25 Nederlandse verloskundigen gekoppeld aan 25 collega's uit Sierra Leone. Zij zullen in ieder geval voor een periode van drie jaar intensief kennis en ervaringen uitwisselen. Om zodoende o.a. de opleiding/bijscholing van verloskundigen in Sierra Leone te ondersteunen en helpen te verbeteren. In 2011 nemen de Twin-verloskundigen gezamenlijk deel aan een congres in Duban (Zuid-Afrika).

Om dit mogelijk te maken moet er uiteraard geld ingezameld worden. Hiervoor zijn al verschillende initiatieven gestart, o.a. een kerstkaartenactie. Een nieuwe actie is de verkoop van babymutsjes.
De verloskundigenpraktijk Goed Begin te Renkum steunt het project. Dankzij enkele sponsors kunnen we op dit moment al elke pasgeboren baby een mutsje cadeau geven, vertelt verloskundige Cora Staal. We willen graag een bijdrage leveren aan de verbetering van zorg aan de andere kant van de wereld. Bovendien hopen we onze cliŽnten uit te nodigen tot het doen van een donatie. In ieder geval helpen we mee aan een stukje bewustwording.
De mutsjes zijn bovendien ook een leuk kraamcadeautje, suggereert Cora. Ze kosten 5,00 per stuk en zijn te koop bij de verloskundigenpraktijk Goed Begin te Renkum.
Voor meer info zie:
KNOV site: www.knov.nl/knov/wat-we-doen/internationaal/twinning-project-sierra-leone/
Verloskundigenpraktijk Goed Begin, Groeneweg 28, 6871 DD Renkum, 06-50281646 www.goed-begin.com
Bijdrage leveren aan het Twinning-project?
Wil je een bijdrage leveren aan het Twinning-project en zo de baby- en moedersterfte terugdringen in Sierra Leone? Maak dan een bijdrage over aan 42.99.65.478 t.n.v. KNOV in UTRECHT, onder vermelding van Twinning en de naam van de donateur.

Eerste baby Goed-begin
                            HEELSUM (21-01-2010)
                            Na een zeer vlotte bevalling werd anderhalve week geleden het jongetje
                            Maes Blok in Heelsum geboren.
                            Moeder vertelt dat ze het heel fijn vindt dat alles "ontspannen" is verlopen.
                            Het was de eerste baby van verloskundigenpraktijk Goed Begin te Renkum.
Natuurlijk is het ook prettig dat alles thuis,in eigen omgeving, heeft kunnen gebeuren.
Het oudere broertje van tweeŽnhalf vroeg op een morgen, drie dagen na de geboorte,of de baby er nog steeds wel was.
Na een periode geen bevalling te hebben gedaan, is het heerlijk om weer bij een geboorte te mogen zijn.
En dat deze dan ook nog zo voorspoedig is gegaan, is natuurlijk een goed begin, vertelt verloskundige Cora Staal met een glimlach.
De ouders kijken niet alleen tevreden terug op de geboorte van hun zoon. Ook de begeleiding die de verloskundige, Cora Staal, gegeven heeft, is hun erg goed bevallen. Vooral de ontspannen houding en de persoonlijke aandacht, gaf veel rust en vertrouwen, vertelt moeder.
Het werd de laatste dagen wel steeds spannender, vertelt Cora Staal. De kans dat de twee uitgerekende zwangeren tegelijk zouden kunnen gaan bevallen werd steeds groter. In dat geval had ik daarvoor Wageningen in moeten schakelen. Gelukkig is dat uiteindelijk niet gebeurd.
Volg ons op Facebook
Volg ons op
Facebook