Wanneer moet je bellen?
Bloedverlies
Bloedverlies in het begin van de zwangerschap komt bij ongeveer (bij 20%) 1 op de 5 vrouwen voor. De voornaamste reden van bloedverlies wordt veroorzaakt door je baarmoedermond deze is namelijk extra goed doorbloed door het ontwikkelen van de zwangerschap. Dit betekent dat je bij een fikse verkoudheid (niezen) , vrijen of onverwachte bewegingen net een klein bloedvaatje kan beschadigen wat kan resulteren in een klein beetje bloedverlies. Vaak is dit niet meer dan een muntstuk groot, mocht het meer zijn dan dat neem dan even contact met ons op.
Mocht er later in de zwangerschap ook bloedverlies optreden en is het wederom groter dan een muntstuk neem dan ook contact op met ons.
Minder leven voelen
Vanaf 26-28 weken zwangerschap is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt. Op het moment dat de frequentie is afgenomen of je hebt het idee de baby niet meer te voelen is het belangrijk dat je ons belt. Vaak is dit onschuldig en heeft het te maken met de ligging van de baby, echter soms is dit niet het geval. We zullen dan bij je langs komen of vragen of je bij ons wilt langs komen. We zullen dan een extra controle doen en naar het hartje van de baby luisteren. Daarnaast is het advies om een extra controle in het ziekenhuis te doen in de vorm van een hartfilmpje (CTG). Wil je meer weten over het bewegingspatroon van je baby, kijk dan eens naar deze folder: https://deverloskundige.nl/uploads/deverloskundige.nl/knov_client_downloads/79/file/Jouw_zwangerschap_Je_baby_voelen_bewegen.pdf
Hoofdpijnklachten
In je zwangerschap kan je meer last hebben van hoofdpijn, zeker als je hier bekend mee bent. Dit komt door de hormonen. Maar heb je na 24 weken opeens onverklaarbaar hoofdpijn of bandgevoel om je hoofd neem dan contact met ons op. Zeker als dit gepaard gaat met veel vocht vast houden, sterretjes zien of pijn in de bovenbuik.
Vochtverlies
Onverklaarbaar aanhoudend vochtverlies willen we graag weten om uit te sluiten dat er geen sprake is van gebroken vliezen. In de zwangerschap kan het moeilijk zijn onderscheidt te maken tussen ongewild urineverlies, ruime afscheiding en gebroken vliezen. Kenmerkend voor gebroken vliezen is dat het een continu herhaaldelijk probleem is en je elke keer het gevoel hebt dat je in je broek plast. Probeer het vochtverlies op te vangen en voor ons te bewaren zodat we het kunnen beoordelen.
Harde buiken
De baarmoeder is een grote spier, deze spier moet zich klaar maken voor de bevalling. Dit betekend dat het veel moet oefenen voor dat dit moment daar is. Vaak voel je dit als harde buiken. Harde buiken voelt letterlijk alsof er een grote bal onder je shirt zit die helemaal op spanning staat. Voor sommige vrouwen is dit pijnlijk, andere vrouwen hebben het niet door. Oefenweeën of enkele pijnloze harde buiken zonder regelmaat kunnen geen kwaad. Echter merk je dat dit veranderd en je er last van krijgt of de frequentie neemt toe is dit een reden om ons te bellen of dit te laten weten.