Veel voorkomende klachten

Bloedverlies
Bloedverlies in het begin van de zwangerschap komt bij ongeveer 1 op de 5 vrouwen voor (20%). De voornaamste reden van bloedverlies wordt veroorzaakt door je baarmoedermond deze is namelijk extra goed doorbloed door het ontwikkelen van de zwangerschap. Dit betekent dat je bij een fikse verkoudheid (niezen/hoesten), vrijen of onverwachte bewegingen net een klein bloedvaatje kan beschadigen wat kan resulteren in een klein beetje bloedverlies. Vaak is dit niet meer dan een muntstuk groot, mocht het meer zijn dan dat neem dan even contact met ons op. Mocht er later in de zwangerschap ook bloedverlies optreden en is het wederom groter dan een muntstuk neem dan ook contact met ons op.

Misselijkheid
Door het zwangerschapshormoon hCG kan je last hebben van misselijkheid en braken. Dit is iets waar veel vrouwen mee kampen in het 1e trimester van de zwangerschap. Bij de meeste vrouwen worden deze klachten beduidend minder tussen 12 en 16 weken. Helaas zijn er ook dames bij die hier de hele zwangerschap last van houden.
Belangrijk is dat je voldoende blijft drinken, ongeveer twee liter per dag. Daarnaast kan het je helpen door de dag heen continu kleine hoeveelheden te eten.  Mocht je hier geen baat bij hebben of blijf je extreem braken en afvallen neem dan contact met ons op.

Vermoeidheid
In het eerste trimester van de zwangerschap kan je merken dat je vermoeid bent, ook na goede nachtrust. Dit heeft te maken met het hormoon progesteron en het hele proces wat plaats vind in je lichaam. Probeer zo goed mogelijk je rust te pakken en weet dat je in het tweede trimester vaak merkt dat je energie weer terug komt. Geef het aan als je toch erg vermoeid blijft, mogelijk moeten we dan een keer extra je vitamines of ijzergehalte controleren.

Benauwdheid (kortademigheid)
Door alle aanpassingen die je lichaam moet maken voor de zwangerschap kan je je benauwd voelen. Dit kan komen door de groei van de baarmoeder die hoger komt te zitten maar ook doordat je lichaam het signaal geeft aan je hersenen eerder adem te halen, dit geeft het gevoel alsof je soms ’tekort’ komt aan lucht. Dit is een normaal fenomeen. Ben je echter bekend met astma en ben je benauwd, dan is het wel belangrijk een afspraak te maken bij de huisarts.

Hartkloppingen
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam extra bloed aan. Hierdoor moet je hart harder werken om dit allemaal rond te pompen, daarom is het normaal dat je af en toe last hebt van hartkloppingen.

Emoties
Naast fysieke klachten die je in de zwangerschap kan ervaren, kan je ook last hebben van je emoties. Het sneller geëmotioneerd raken ervaart elke vrouw wel op een moment in de zwangerschap. Als je eerder depressieve klachten hebt gehad buiten de zwangerschap is het goed om te weten dat dit door de hormonen tijdens maar ook na de zwangerschap terug kan komen. Heb je klachten ook nadat de baby geboren is, maak het met ons bespreekbaar wij weten dat het soms geen ‘roze wolk’ is en wij zullen je helpen door een luisterend oor te bieden en te zorgen voor begeleiding bij de juiste mensen.

Maagzuur
Door de zwangerschapshormonen blijft je maagklepje een stukje open staan, dit zorgt ervoor dat je meer last kan hebben van maagzuur. Te pittig of te vet eten kan dit verergeren. Het helpt door ’s avonds wat meer rechtop te slapen, een hapje zuivel of een Rennie te nemen.

Obstipatie (verstopping)
Progesteron is een hormoon die voor een hoop veranderingen zorgt in je lichaam tijdens de zwangerschap. Zo zorgt het er ook voor dat je darmperistaltiek dus vertering van je eten langzamer gaat. Hierdoor kan je sneller verstopt raken en moeite hebben met je ontlasting. Het helpt om goed te drinken en voldoende vezels binnen te krijgen. Mocht dit niet helpen zou je ook gebruik kunnen maken van Roosvicee laxo of Darmvita.

Aambeien
Door dat je meer last kan hebben van obstipatie (verstopping) zien we dat je als zwangere hierdoor ook last kan krijgen van aambeien. Curanol is een middel die hierbij kan helpen, het is speciaal ontwikkeld voor de zwangere vrouw.

Afscheiding
Door de zwangerschap kan je meer last hebben van afscheiding (fluor). De hormonen zorgen ervoor dat dit toeneemt in hoeveelheid. Mocht het er anders uitzien (korrelig/groen) of anders ruiken dan is het verstandig even bij de huisarts te controleren of je geen schimmelinfectie hebt.

Vochtverlies (urine/afscheiding/vruchtwater)
Onder invloed van de hormonen kunnen je bekkenbodemspieren anders aanvoelen dan je bent gewend. Je bekkenbodemspieren worden vaak zwakker onder invloed van de hormonen. Deze hormonen zijn namelijk belangrijk voor de verweking van het bekken. Dit zorgt er soms voor dat je ongewild vochtverlies kan hebben in de vorm van urine. Vooral aan het einde van de zwangerschap heeft de blaas weinig ruimte en kan het gebeuren dat je urineverlies hebt. Soms is het moeilijk onderscheidt maken tussen gebroken vliezen en urine verlies. Het grootste verschil bij gebroken vliezen is dat het vochtverlies blijft aanhouden en een terugkerend fenomeen is en het zal ook anders ruiken (zoeter) dan urine. Bij twijfel is dit natuurlijk altijd een reden om ons te bellen.

Bandenpijn
Door de groei van je baarmoeder kan je last hebben van bandenpijn. De spieren die om de baarmoeder zitten moeten wennen aan het feit dat er meer spanning op komt. De meeste vrouwen merken dit vooral aan de zijkant van de baarmoeder of in de liezen. Het is vaak een scherpe pijn die zich vooral uit bij beweging, dus wandelen of bijvoorbeeld omdraaien in bed. Bandenpijn kan geen kwaad maar is wel vervelend, rust en een warme kruik is vaak de beste remedie

Harde buiken
De baarmoeder is een grote spier, deze spier moet zich klaar maken voor de bevalling. Dit betekend dat het veel moet oefenen voor dat dit moment daar is. Vaak voel je dit als harde buiken. Harde buiken voelt letterlijk alsof er een grote bal onder je shirt zit die helemaal op spanning staat. Voor sommige vrouwen is dit pijnlijk, andere vrouwen hebben het niet door. Oefenweeën of enkele pijnloze harde buiken zonder regelmaat kunnen geen kwaad. Echter merk je dat dit veranderd en je er last van krijgt of de frequentie neemt toe is dit een reden om ons te bellen of dit te laten weten.

Bekkenklachten
Door het verweken van de je bekken onder invloed van hormonen kan je bekkenklachten krijgen. Als deze klachten met rust niet afnemen kan het verstandig zijn contact op te nemen met een bekkenbodemfysiotherapeut. Laat het ons weten zodat wij je naar de juiste mensen kunnen verwijzen.

Rugklachten (ischias)
Door de groei van je baarmoeder verandert je zwaartepunt, hierdoor ga je meer met je buik naar voren staan. Dit kan resulteren in rugklachten. Daarnaast kan het zijn door de groei van je baarmoeder dat er een spier in je rug klem komt te zitten, dit noemen we ook wel zwangerschapsischias. Opvallend hieraan is dat de pijn begint in de onderrug en daarna doortrekt langs je been. Mocht je rugpijn niet afnemen met rust kan het verstandig zijn langs te gaan bij een bekkenbodemfysiotherapeut om deze spieren wat te versterken en de klachten te verminderen.

Hoofdpijn
Indien je voor de zwangerschap bekend bent met hoofdpijnklachten zoals migraine kan dit in de zwangerschap vaker voorkomen onder invloed van de hormonen. Dit kan echter wel verschillen per vrouw, de ene ervaart meer klachten bij de ander neemt het juist af. Heb je echter aan het einde van je zwangerschap onverklaarbare hoofdpijn, dit kan in combinatie met vocht vasthouden, sterretjes zien en pijn in de bovenbuik is het belangrijk dat je ons belt.

Vocht vasthouden
Vooral aan het einde van de zwangerschap zal je merken dat je meer vocht gaat vasthouden, dit doet je lichaam als voorbereiding op de bevalling. Het extra vocht helpt bij het herstel na de bevalling bij onverhoopt bloedverlies. Tegen vocht helpt vocht, dus probeer goed te drinken en als het vocht vooral in de onderbenen zit, vraag dan aan je partner of hij deze wil masseren. Heb je naast vocht vast houden, last van hoofdpijn, sterretjes zien en pijn in de bovenbuik moet je ons bellen.

Spataderen
Door de druk van de baarmoeder maar ook onder invloed van het hormoon progesteron kan je spataderen krijgen. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat de klepjes binnen je bloedvaten niet helemaal sluiten, hierdoor blijft er meer bloed achter in de vaten wat kan resulteren in spataderen. Het dragen van steunkousen kunnen de klachten verlichten en ondersteuning bieden. Mochten de spataderen rood zwellen en warm aanvoelen geeft dit dan aan ons aan.

Kuitkrampen
In je zwangerschap kan je meer last hebben van kuitkrampen. Een te kort van magnesium kan hier een oorzaak van zijn. Daarom adviseren we je dan vaak extra magnesium in te nemen, dit is veilig om in de zwangerschap te gebruiken.

Slapeloosheid
Aan het einde van de zwangerschap zal je merken dat je meer last kan hebben van slapeloze nachten. Nachten waarbij je meer wakker ligt dan voorheen. Dit heeft het lichaam zo geregeld als voorbereiding op de slapeloze nachten die gaan volgen. Probeer overdag zoveel mogelijk rust te pakken, en weet dat er na een aantal slechte nachten vaak ook weer een goede nacht volgt. Mocht het echter zo zijn dat het hierdoor niet goed met je gaat geef dit dan aan.

Pigmentvlekken
Onder invloed van de zon kan je in de zwangerschap meer last hebben van pigmentvlekken. Dit wordt ook wel een ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Wees daarom voorzichtig met de volle zon. Smeer jezelf goed in met zonnebrand, draag een hoed en ga voorzichtig met de zon om.

Seksualiteit
De behoefte van vrijen in de zwangerschap verschilt per vrouw. Dit kan ook verschillen per periode in de zwangerschap. Vrijen is niet gevaarlijk voor de zwangerschap of voor de baby. Om zorgen te voorkomen is het goed om te weten dat het soms wat bloedverlies kan veroorzaken. Dit komt doordat je baarmoeder door de zwangerschap extra goed doorbloed is en dat aanraking in de vorm van vrijen kan resulteren in een kleine hoeveelheid bloedverlies. Vaak is dit niet groter dan een muntstuk. Maak je je zorgen, heb je meer bloedverlies of heb je vragen bel ons dan.

Sporten
Sporten tijdens de zwangerschap kan geen kwaad, het bewegen is zelfs goed om fit te blijven tijdens de zwangerschap. Dus beweeg je graag blijf dit in de zwangerschap dan vooral doen. Contact sporten of paardrijden worden wel afgeraden, maar alle andere sporten kunnen gewoon beoefend worden. Belangrijk is wel dat je luistert naar je lichaam. Krijg je veel harde buiken geef dit dan wel aan en bij vragen stel ze gerust.