Prenataal onderzoek
Prenataal onderzoek, of ook wel prenatale screening is de mogelijkheid onderzoek te doen naar de gezondheid van je kindje tijdens de zwangerschap. Dit kan in Nederland op verschillende manieren. De verschillende onderzoeken die er bestaan zijn de NIPT, de 13-weken echo en 20-weken echo (SEO).
Al in het begin van de zwangerschap stellen we de vraag of jullie onderzoek willen doen naar de gezondheid van het aankomende kindje. De keus om onderzoek te laten doen laten wij geheel bij jullie, maar wij zullen hierin begeleiden door het geven van informatie en uitleg.
NIPT
Sinds 1 april 2017 is het ook mogelijk direct de NIPT (niet-invasieve prenatale test) te kiezen als onderzoek. De NIPT is een test waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of het ongeboren kindje mogelijk een chromosomale afwijking heeft. Hoe dit precies werkt leggen we jullie uit via een apart ingepland counselingsgesprek.
13-weken echo
De 13-weken echo is een prenataal onderzoek die plaatst vind tussen de 12 en 14 weken van de zwangerschap. Dit is een echoscopische onderzoek waarbij er gekeken wordt of er mogelijk sprake is van een lichamelijke afwijking bij het kindje. Op dit moment is de 13-weken echo nog een onderzoekstudie, dit betekend dat er nog gekeken wordt of dit onderzoek standaard aangeboden gaat worden in de toekomst.
20-weken echo
De 20-weken echo (SEO) is een prenataal onderzoek wat halverwege de zwangerschap plaats vindt. Dit is een echoscopische onderzoek waar ze jullie kindje van top tot teen nakijken en opzoek gaan naar zichtbare lichamelijk afwijkingen.
Zowel de 13-weken echo en 20-weken echo vinden plaats in een echocentrum. Wij werken hiervoor samen met Esperance in Arnhem en echocentrum Fara in Ede. Soms is er een reden dat dit onderzoek plaats vindt in het ziekenhuis, dit is vaak omdat er in de familie een kindje voorkomt met een aangeboren afwijking. Dit is hetzelfde onderzoek alleen vindt het dan plaats in het ziekenhuis met een gespecialiseerd echoscopiste, we noemen dit een GUO.
TIP: Wil je alvast iets meer verdiepen in de onderzoeken, meer informatie kan je vinden op www.pns.nl