Miskraam

Bloedverlies in het begin van de zwangerschap komt vaker voor dan wordt gedacht. Bij ongeveer 20% van alle zwangerschappen komt bloedverlies voor in de eerste 16 weken. De voornaamste reden van bloedverlies wordt veroorzaakt door je baarmoedermond, deze is namelijk extra goed doorbloed door het ontwikkelen van de zwangerschap. Dit betekent dat je bij een fikse verkoudheid (niezen), vrijen of onverwachte bewegingen net een klein bloedvaatje kan beschadigden wat kan leiden tot bloedverlies. Vaak is dit niet groter dan een muntstuk en merk je dat het al snel stopt. Het kan wel zijn dat je daarna nog een aantal dagen donkerbruin bloedverlies hebt. Dit associëren wij vaak met oud bloed. Dit bloedverlies is onschuldig, maar bij zorgen is dat altijd een reden dat je contact met ons opneemt.  

Helaas kan bloedverlies ook wijzen op een miskraam, ongeveer 1 op de 4 vrouwen komt weleens in aanraking met een miskraam. Dit komt doordat ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam.
Bij een miskraam zie je vaak dat je meer bloedverlies hebt, vaak vergelijkbaar met een menstruatie en soms ook meer dan dat. Vaak houdt het bloedverlies 5 tot 10 dagen aan en gaat dit gepaard met rug of buikklachten.
Soms kan het zijn dat je geen bloedverlies of klachten hebt en er toch een miskraam wordt vastgesteld bij de eerste echo. We zien dan dat het hartje gestopt is met kloppen en de groei van de baby niet overeen komt met de verwachte zwangerschapsduur.
De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een afwijking in de chromosomen die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dit leidt tot een probleem in de aanleg van de zwangerschap waardoor deze niet verder kan groeien en door je lichaam wordt afgestoten.

Wanneer moet je ons bellen bij een miskraam?

  • Hevig bloedverlies. Bloedverlies bij een miskraam is vergelijkbaar met een heftige menstruatie. Het houdt ongeveer 5 tot 10 dagen aan. Afhankelijk van hoe ver je zwanger was zal je ook stolsels verliezen. We vinden het bloedverlies teveel als je het idee hebt dat het bloedverlies blijft lopen en binnen het uur meerdere maandverbanden moet gebruiken of teveel stolsels verliest.
  • Koorts. Temperatuur boven de 38 graden.
  • Ongerustheid. Als je zorgen hebt, het niet vertrouwt of je wilt graag overleggen mag je ons altijd bellen.

Behandeling
De meeste vrouwen hebben de voorkeur af te wachten, het advies hierbij is maximaal af te wachten tot de verwachte 12 weken, omdat het risico van extreem bloedverlies daarna kan toenemen. Indien je niet wil afwachten kan je ook via ons een afspraak krijgen bij de gynaecoloog. De gynaecoloog zal dan bespreken wat de behandel mogelijkheden zijn. Er bestaat een behandeling met Misoprostol en een curretage. 

Emotioneel
Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.
De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.
Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.
Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt.

De tips hieronder kunnen helpen:

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
  • Lees erover.  Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s. Overweeg om het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ in te vullen, de toegankelijke vragen en suggesties helpen je om je ervaringen te verwerken.
  • Vertel je levende kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.
  • En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je kindje in je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

    TIP: Ben je opzoek naar praktisch tips en hulpmiddelen die je kunnen helpen bij de verwerking,  kijk dan eens op www.miskraambegeleiding.nl. Hier vind je ook vele ervaringsverhalen van vrouwen.