Wanneer moet je bellen?

Rond 35-37 weken zwangerschap krijgt je als zwangere bij ons een gepersonaliseerd bel advies wanneer je moet bellen. Dit is belangrijk omdat dit per zwangerschap kan verschillen. Echter zijn er wel wat basis adviezen die we graag geven op voorhand.

Gebroken vliezen
Bij gebroken vliezen (midden in de nacht) met helder vruchtwater , geen weeën en de baby is goed ingedaald het liefst overdag bellen. Het kan heel goed zijn dat de bevalling ’s nachts niet gelijk begint, het allerbeste is dan proberen te slapen. Bel ons wel de volgende ochtend om ons te laten weten dat je vliezen gebroken zijn. Mocht je wel weeën krijgen dan bel je ons natuurlijk wel. 

Heeft de verloskundige verteld dat de baby nog niet is ingedaald en je vliezen zijn gebroken, dan altijd even bellen.

Soms heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Dit noemen wij meconiumhoudendvruchtwater. Het vruchtwater is dan echt groen/geel van kleur. Dit is altijd een reden, welk moment van de dag om te bellen. 

Weeën
Bij een eerste bevalling bel je ons in ieder geval bellen bij weeën die 1 uur duren en om de 5 minuten komen en 1 minuut duren. 
Bij een tweede of een volgende bevalling, als je herkent dat het begonnen is en ons nodig hebt.  Maar bel ons in ieder geval bij weeën om de 5-7 minuten.

Bloedverlies
Bij het veranderen van je baarmoedermond kan je wat bloedverlies hebben tijdens de bevalling, op het moment dat dit helderrood wordt en hiervoor een maandverbandje moet gebruiken bel ons dan. 

Je kunt wat bloedverlies hebben bij het verlies van je slijmprop, de slijmprop is niet gelijk een aankondiging van de bevalling. Hoeveelheid bloedverlies is vaak niet meer dan een aantal druppels. Sommige mensen verliezen de slijmprop eerder in de zwangerschap, andere pas bij de bevalling. De slijmprop is hierdoor niet gelijk een reden om te bellen. 

Twijfel
Vertrouw je het niet of wil je eerder overleggen dan bovenstaand mag dit natuurlijk altijd.